ARTECITYA Θεσσαλονίκη
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Ενότητες

Το Φεστιβάλ απευθύνεται σε κοινό όλων των ηλικιών και περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες:

Virtual World
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε έργα εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας (VR/AR), που έχουν επιλεγεί σε συνεργασία με την επιμελήτρια Erika Barraza και το SXSW – ένα από τα μεγαλύτερα Φεστιβάλ-Συνέδρια παγκοσμίως με θέμα τις νέες τεχνολογίες και τις δημιουργικές βιομηχανίες. Τα έργα παρουσιάζονται με διαφορετικά συστήματα, όπως το Oculus Rift, το HTC Vive και το Samsung Gear. Το κοινό έχει την ευκαιρία να φτιάξει και να πάρει μαζί του τα δικά του “γυαλιά” εικονικής πραγματικότητας, καθώς και να δοκιμάσει το Tilt Brush της Google - ένα εργαλείο ζωγραφικής στον τρισδιάστατο εικονικό χώρο!

Σύγχρονη Τέχνη και Τεχνολογία - Ενότητες Uncanny Valley, Posthuman New, Ιόνιο Πανεπιστήμιο - Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας
Τα έργα στις τρεις αυτές ενότητες είναι στην πλειοψηφία τους διαδραστικά. Προσφέρουν στο κοινό την ευκαιρία να παίξει και να εξοικειωθεί με νεότερες τεχνολογίες, αλλά και να θυμηθεί την επίδραση που είχαν στη ζωή μας τεχνολογίες που, αν και όχι τόσο παλιές, θεωρούνται πια ξεπερασμένες, όπως το βίντεο, η ψηφιακή εικόνα ή ακόμη και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν την τεχνολογία με ποικίλους τρόπους, συχνά για να αναδείξουν ή να προτείνουν λύσεις σε σημαντικά προβλήματα. Παράδειγμα η σειρά ηλεκτρονικών παιχνιδιών που απευθύνονται σε παιδιά με προβλήματα όρασης και έχουν σαν στόχο την εξοικείωσή τους με τους υπολογιστές και την ανάπτυξη χρήσιμων δεξιοτήτων - έργο φοιτητών του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιόνιου Πανεπιστημίου.

Στήριξη Νέων Επαγγελματιών - Στούντιο παραγωγής περιεχομένου για το διαδίκτυο - “Media Lab"
Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ λειτουργεί στο χώρο το Media Lab, ένα ειδικά διαμορφωμένο στούντιο παραγωγής βίντεο για τηλεοπτική και διαδικτυακή χρήση, που καταγράφει και αναμεταδίδει καθημερινά τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ. Το Media Lab είναι μια συνεργασία του Artecitya της Helexpo με το Artecitya του Goethe-Institut Thessaloniki, το project LABattoir του Δήμου Θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο HyperWerk for Postindustrial Design της Βασιλείας. Το Media Lab επανδρώνεται από νέους δημιουργούς που εκπαιδεύονται ειδικά. Ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, η ομάδα του Media Lab έχει παρακολουθήσει σειρά εργαστηρίων, θεωρητικών και πρακτικών, σε συνεργασία με επιπλέον φορείς, όπως το STAMP Festival και η documenta 14, προκειμένου η διαδικασία μάθησης να ενισχύεται από πραγματικά project, σε πραγματικές συνθήκες, πάντα με την υποστήριξη και την καθοδήγηση των φορέων που διαμορφώνουν και υλοποιούν το πρόγραμμα.

Υποστήριξη προσφύγων - Συνεργασία με την Greece Communitere
Tο Φεστιβάλ συνεργάζεται με τη μη κυβερνητική οργάνωση Communitere που προσφέρει σειρά εργαστηρίων με ίση συμμετοχή διαφορετικών κοινωνικών ομάδων - ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών. Η Communitere δραστηριοποιείται παγκόσμια σε κοινότητες που αντιμετωπίζουν κρίση. Βασική της δράση είναι η δημιουργία χώρων με τους απαραίτητους πόρους για την υλοποίηση των δημιουργικών και καινοτόμων ιδεών των τοπικών κοινοτήτων. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, οι πρόσφυγες που συμμετέχουν στα εργαστήρια της Communitere θα μάθουν στην πράξη βασικές τεχνικές κατασκευής και επισκευής αντικειμένων για την αντιμετώπιση των πρακτικών τους αναγκών. Τα εργαστήρια ξεκίνησαν τις προηγούμενες εβδομάδες και τρέχουν καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ. Τα αντικείμενα που προκύπτουν χρησιμοποιούνται για τη διαμόρφωση του Chill Out Space του Φεστιβάλ. Αμέσως μετά θα διατεθούν στους ίδιους τους δημιουργούς τους.

ZERO FUEL
Το Zero Fuel είναι ένα μονοθέσιο όχημα ελάχιστης κατανάλωσης και μέγιστης απόδοσης καυσίμων, σχεδιασμένο από ομάδα φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για το διαγωνισμό της Shell Eco Marathon 2017. Ένας αεροδυναμικός συνδυασμός προηγμένου design και τεχνολογίας. Κατασκευασμένο από ανθρακόνημα, με κατανάλωση 1 λίτρο βενζίνης / 1.000 χιλιόμετρα!

ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Τέλος, το 2ο Φεστιβάλ Τέχνης Επιστήμης Τεχνολογίας του Artecitya της Helexpo με χαρά αποδέχθηκε την πρόταση μιας ομάδας νέων παιδιών – αποφοίτων Λυκείου, να παρουσιάσει το πρότζεκτ τους Ψηφιακό Μουσείο Η Κραυγή, το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι, η Έναστρη Νύχτα και άλλα διάσημα έργα τέχνης ζωντανεύουν, αποκτούν κίνηση και ήχο, με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

         
         
artecitya


ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΠΑΡΑΓΩΓΗ

production


ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
coorganizers


ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
partners


EU
Tο πρόγραμμα χρηματοδοτείται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.